Ο Θρήνος της Παναγιάς

Γράφει ο Πετσάβας Νικόλαος
Λαϊκή Μούσα
Απρ 16, 2020

Μ. Πέμπτη και κάθε χρόνο, όπως σε όλες τις εκκλησιές, οι γιαγιάδες μας την ώρα που τα κορίτσια στολίζουν τον επιτάφιο, ψέλνουν τον Θρήνο της Παναγιάς. Όπως έμαθαν από τις μανάδες και τις γιαγιάδες τους. Όπως έκαναν πάντα στην παλιά πατρίδα, την Αφησιά. Όπως συνεχίζουν να κάνουν και στη νέα πατρίδα, την Σάρτη (Νέα Αφησιά).
Ο Θρήνος της Παναγιάς μπορεί να μην ακουστεί φέτος μέσα στην εκκλησιά μας, αλλά θα ακουστεί μέσα στις ψυχές μας. Οι φωνές των γιαγιάδων μας, των γιαγιάδων που προσπαθούμε να προστατεύσουμε μένοντας σπίτι, ας είναι αυτές που θα μεταφέρουν την σκέψη και την ψυχή μας πίσω στην εκκλησιά μας, να νοιώσουμε τον πόνο της Παναγιάς μας, να νοιώσουμε την θυσία του Χριστού μας!
Καλή Ανάσταση!

Η ηχογράφηση έγινε την Μ. Πέμπτη του 2010

Δείτε Επίσης:

Της Σούσας το τραγούδι. Η παραλλαγή της Αφησιάς.

Της Σούσας το τραγούδι. Η παραλλαγή της Αφησιάς.

Η ηχογράφηση έγινε το 2010.
Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Ελληνισμού είναι το τραγούδι της Σούσας. Το τραγούδι αυτό το βρίσκουμε σε παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες και βλέπουμε οι ντόπιοι να διεκδικούν την καταγωγή της Σούσας. Συναντάμε την Σούσα ως …

Διαβάστε Περισσότερα
“Ο σηκωμός της Αφησιάς”. Ο ξεριζωμός των Αφησιανών. Το χρονικό του ανείπωτου πόνου…

“Ο σηκωμός της Αφησιάς”. Ο ξεριζωμός των Αφησιανών. Το χρονικό του ανείπωτου πόνου…

Ακολουθώντας τα 57 δίστιχα του ποιήματος που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, σε συνδυασμό με άλλες διάφορες ιστορίες και μαρτυρίες θα προσπαθήσουμε να τους ακολουθήσουμε στο ταξίδι τους που κράτησε για πάνω από δύο χρόνια μέχρι να βρουν το λιμάνι τους στις καταπράσινες ακτές τις Σιθωνίας.

Διαβάστε Περισσότερα

Pin It on Pinterest

Share This