2022 έτος Μνήμης. 100 χρόνια από τον ξεριζωμό 1922-2022

Νέα & Ανακοινώσεις

03/31/2022

Το 1922 αποτελεί ένα έτος ορόσημο για την ιστορία του ελληνισμού της ευρύτερης Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης. Το 1922 με τον ξεριζωμό του ελληνισμού έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία που έγραφε σε εκείνα τα χώματα για χιλιάδες χρόνια. Είναι το έτος που ο ελληνισμός αυτός ξεκίνησε να γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ελεύθερης Ελλάδας που τον υποδέχτηκε και στις καινούριες εστίες που δημιούργησε.

Το 2022 είναι για εμάς τους απογόνους τους ένα έτος Μνήμης. Μνήμης του πολιτισμού της παλιάς πατρίδας, της ιστορίας μας, του άυλου πολιτισμού μας και πάνω από όλα των ανθρώπων που μας τα μετέδωσαν. Θα προσπαθήσουμε να τους ακολουθήσουμε από την αρχή, από τότε που εποίκισαν εκείνα τα χώματα μέχρι το τελευταίο ταξίδι τους. Το ταξίδι της προσφυγιάς τους που ξεκίνησε το 1922  και κράτησε μέχρι το 1924 που έπιασαν λιμάνι.

Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα ανασύρουμε μνήμες. Μνήμες όμορφες, χαράς αλλά και λύπης και μεγάλου πόνου, όχι για να διασπείρουμε το μίσος, αλλά για να μάθουμε από την ιστορία και να μην επιτρέψουμε την επανάληψη της. Το 2022 θέλουμε να είναι ο χρόνος που θα μας φέρει πιο κοντά με τους απογόνους των  κατοίκων που εγκαταστάθηκαν στις πατρίδες των προγόνων μας. Να δώσουμε τα χέρια και να σταθούμε σε αυτά που μας ενώνουν. Πρόσφυγες και εκείνοι, υπήρξαν πιόνια στο σκάκι των λεγόμενων «ισχυρών». Να διακηρύξουμε μαζί το δικαίωμα του ανθρώπου να ζήσει όπου θέλει σεβόμενος τον πολιτισμό, τους νόμους και τα ήθη κάθε τόπου.

Σας καλούμε να μας συνοδεύσετε σε αυτό το ταξίδι μνήμης που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είτε δια ζώσης είτε μέσω δημοσιεύσεων, αποδίδοντας φόρο τιμής σε όλους αυτούς που μας γέννησαν και μας ανάθρεψαν με τον πολιτισμό τους…

Τώρα περισσότερο από ποτέ ζητάμε τη βοήθεια σας. Ρίξτε το βλέμμα σας στα κειμήλιά σας και μοιραστείτε μαζί μας την ιστορία τους. Μη μένετε θεατές, είναι χρέος όλων μας.

Για το Δ.Σ.

Πετσάβας Νικόλαος

Pin It on Pinterest