Λαογραφία

Αφησιά - Νέα Αφησιά - Σάρτη

petsavasΑγαπητοί φίλοι,

Η αγάπη μου για την Σάρτη και τους ανθρώπους της με ώθησε το 2007 να ξεκινήσω να μελετάω την ιστορία μας, να συλλέγω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ και να τις καταγράψω σε ένα βιβλίο με μοναδική έγνοια  ,όπως αναφέρει και στον πρόλογο του βιβλίου της “Ματωμένα χώματα”, η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου: «…να συμβάλλω στην ανάπλαση ενός κόσμου που χάθηκε για πάντα, να μην ξεχνούν οι παλιοί, να βγάλουν σωστή κρίση οι νέοι.».

Όλες αυτές οι ιστορίες και οι πληροφορίες που εμφανίζονται μπροστά μου είναι γεμάτες από ονόματα ανθρώπων. Ποιοι ήταν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι;  Έπρεπε να τους γνωρίσω καλύτερα, να μάθω το γενεαλογικό τους δέντρο, την καταγωγή τους,  να μπορέσω να καταλάβω καλύτερα την ιστορία τους.

Έτσι ξεκίνησα να συλλέγω τα πρώτα ονόματα και τις  πρώτες φωτογραφίες. Εκτυπώνω μερικά ερωτηματολόγια και τα μοιράζω. Ταυτόχρονα δημιουργώ, με τις ελάχιστες γνώσεις μου, την πολύτιμη βάση δεδομένων… Ο χρόνος μου όμως πολύ περιορισμένος και η προσπάθεια μου δεν βρίσκει την ανταπόκριση που περίμενα.( ίσως να έφταιγα κι εγώ που δεν την εξήγησα καλύτερα. )

Το 2009 ετοιμαζόμαστε για εκλογές νέου Δ.Σ του συλλόγου.  Στην γενική συνέλευση παρουσιάζουμε το έργο του διοικητικού συμβουλίου και εκθέτουμε μερικές ιδέες του τι θέλουμε να κάνουμε. Τότε είναι που θα με πλησιάσει η Ειρήνη Παραλίκα για να προσφέρει την βοήθεια της στο έργο μας.

Αυτό ήταν! Ο ενθουσιασμός της στην ιδέα της συλλογής των στοιχείων πυροδότησε και τον δικό μου που είχε αρχίσει να εξασθενεί. Από πού θα ξεκινούσαμε; Μα φυσικά από τα αρχεία της κοινότητας! Βάζουμε τα χειρουργικά γάντια και αρχίζουμε να ανοίγουμε μία μία τις κούτες του υπογείου…

Από μπροστά μας άρχισε να περνά κινηματογραφικά όλη η ιστορία της Νέας Αφησιάς και τον ανθρώπων που την έγραψαν. Έτσι οι επόμενοι μήνες θα μας βρουν εμένα χαμένο μέσα στην βιβλιογραφία της εποχής  και την Ρένα πάνω από τα δημοτολόγια.

Σε δυο τρεις μήνες οι πρώτοι 500 περίπου άνθρωποι έχουν καταγραφεί.  Τι γίνεται όμως με τους  Αφησιανούς που έμειναν στο Λαύριο και τους υπόλοιπους που δεν είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια;  Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δυσκολότερα. Μόνη λύση η συλλογή των στοιχείων πόρτα – πόρτα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να συναντήσετε την Ρένα και να μην την ακούσετε να λέει:

– Καλημέρα! Τι κάνετε; Πόσα παιδιά είχε ο προπάππους σου, ο ξάδερφος του θείου σου… , Πέθανε στο παλιό χωριό; …. κ.λ.π.

Αν μας δείτε έξω από την πόρτα σας, μη διστάσετε να μας ανοίξετε ή αν μας ακούσετε στο τηλέφωνο σας, μη μας το κλείσετε. Χρειαζόμαστε την βοήθεια σας … Οτιδήποτε μας είναι χρήσιμο. Πληροφορίες, φωτογραφίες, έγγραφα. Βοηθήστε μας να διατηρήσουμε την ιστορία μας και να μην ξεχάσουμε αυτούς που την έγραψαν.

Υ.Γ. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!! στην Ειρήνη Παραλίκα, χωρίς αυτήν η προσπάθεια αυτή δεν θα είχε καρποφορήσει.

Πετσάβας Νικόλαος

Έως τώρα έχουμε συλλέξει και καταγράψει…

Φωτογραφίες

Ιστορικά Έγγραφα

Τραγούδια & Ποιήματα

Αντικείμενα

Γενεαλογία Αφησιανών Προσφύγων

Οι πρώτοι Σαρταίοι

(1703 εγγραφές)

Κι όλα αυτά για να δημιουργήσουμε το

Λαογραφικό Μουσείο της Σάρτης – Νέας Αφησιάς

… για να μην ξεχνάμε και να μαθαίνουμε την ιστορία μας!