Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρτης -Η Αφησιά-

30 Χρόνια 1984-2014

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρτης «Η Αφησιά» ιδρύθηκε το 1984 από απογόνους των Αφησιανών προσφύγων. Η Σάρτη-Νέα Αφησιά είναι ένας από τους 27 οικισμούς της Χαλκιδικής, που δημιουργήθηκαν μετά την έλευση των προσφύγων το 1922.

Κυριότερος σκοπός του συλλόγου, όπως αυτός αναγράφεται στο καταστατικό του, είναι : η διαφύλαξη, η συλλογή και προβολή του ιστορικού και λαογραφικού υλικού της παράδοσης, των ηθών και εθίμων της μικρασιατικής καταγωγής μας, με εκδηλώσεις, με τη δημιουργία βιβλιοθήκης  και εκθέσεων.

Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί περί τα 300 μέλη και απαρτίζεται από δύο βασικά τμήματα. Το τμήμα Λαογραφίας και το τμήμα παραδοσιακών χορών.

 

Τμήμα Λαογραφίας.

Έχει συγκεντρώσει και μελετάει εκατοντάδες φωτογραφίες, δεκάδες ιστορικά έγγραφα, βιβλία  και αντικείμενα που εκθέτονται στις αίθουσες του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου του συλλόγου μας. Με συνεχείς συνεντεύξεις και έρευνες, καταγράφει ήθη , έθιμα και τραγούδια με σκοπό την διαφύλαξη και έκδοση τους.

Τμήμα Παραδοσιακών Χορών.

Διαθέτει έξι  χορευτικά τμήματα με πάνω από 90 χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διδάσκονται χορούς απ’ όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας με ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτούς της Μικράς Ασίας. Διαθέτει ιματιοθήκη με δεκάδες παραδοσιακές φορεσιές η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς. Εκπροσωπεί και προβάλει επάξια την παράδοση μας συμμετέχοντας  σε πολιτιστικές εκδηλώσεις πολλών πόλεων και χωριών της Ελλάδας.

 

Εκτός από την συνεχή συμμετοχή του σε διοργανώσεις  άλλων φορέων, Φιλοξενεί παράλληλα στην Σάρτη (Νέα Αφησιά), χορευτικά συγκροτήματα άλλων συλλόγων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αναπτύσσοντας έτσι  ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, διοργανώνοντας κάθε χρόνο ποικίλες εκδηλώσεις.

Όπως για παράδειγμα:

  • Τριήμερες εκδηλώσεις για τα «Γενέθλια της Σάρτης» (Δεκέμβριος)
  • Την πανήγυρη του Αγίου Γεωργίου (στη μνήμη του Αγίου)
  • Πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον Δεκαπενταύγουστο (13-15 Αυγούστου)
  • Το Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων ( δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου)

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επιτακτική η ανάγκη να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για τη διαφύλαξη της παράδοσης του τόπου μας και της καταγωγής μας. Έναν ελάχιστο φόρο τιμής  απέναντι στους προγόνους μας  που μας άφησαν αυτή την κληρονομιά και στις επόμενες γενιές που θα την κληροδοτήσουν.

Τέλος ελπίζουμε πως στη Σάρτη, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους,  για την πρόοδό του.

Για το Δ.Σ. ο πρόεδρος
Πετσάβας Α. Νικόλαος

Πολιτιστικό Κέντρο (Παλιό Δημοτικό Σχολείο)