Παναγία ΕλεούσαΟι Αφησιανοί αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν την γη τους και τα σπίτια τους, χωρίς να πάρουν τίποτα από αυτά, φρόντισαν να διαφυλάξουν και να πάρουν μαζί τους από τις εκκλησίες του χωριού, μαζί με όλα τα ιερά τους κειμήλια και την εικόνα της Παναγίας, η οποία δεν τους άφησε ποτέ και τους ευλόγησε με τη χάρη της στη νέα τους πατρίδα, την Σάρτη (Νέα Αφησιά).

Για πολλά χρόνια την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πολλοί ήταν οι πιστοί που επισκέπτονταν τον ιερό ναό της Σάρτης για να παρακολουθήσουν την θαυματουργική κίνηση της εικόνας.

Οι πιστοί που είχαν κάποιο πρόβλημα γονατίζοντας έπαιρναν στην αγκαλιά τους την εικόνα η οποία κατά θαυματουργικό τρόπο κουνιόταν και καμιά φορά τόσο δυνατά που παρέσερνε αυτούς που την κρατούσαν.

Το γεγονός αυτό είχε λάβει διαστάσεις κοσμικού θεάματος και ο μακαριστός Μητροπολίτης Κασσανδρείας Συνέσιος θέλοντας να δώσει ένα τέλος στην εκκοσμίκευση των μυστηρίων και να αποφύγει παρεκτροπές προσκυνητών, αποφάσισε να μην ξαναβγεί η εικόνα της Παναγίας από το προσκυνητάρι.

* Τα τάματα που βλέπετε στην εικόνα δυστυχώς εκλάπησαν από ασυνείδητους το καλοκαίρι του 2011. Τα περισσότερα από αυτά ήταν αφιερώσεις τον προγόνων μας από την Αφησιά.